2011 m. vasario 2 d., trečiadienis

Jauno žmogaus vertybės



Šiuolaikinis jaunas žmogus turi savas vertybes.  Juk kiekvienas jaunas žmogus yra skirtingas, tiek savo išvaizda, tiek savo charakteriu, todėl ir vertybes supranta skirtingai: vieniems vertybė yra šeima,  kitiems mokslai, o kiti net nežino kas jų gyvenime yra vertybė.
Jauno žmogaus vertybes formuoja pirmiausia šeima, jį supantys žmonės, aplinka kurioje jis gyvena. Pačius didžiausius ir pirminius vertybės pagrindus  jaunam žmogui duoda tėvai. Nuo šeimos priklauso kokią ateityje jis pats norėtų tūrėti savo šeimą. Ar tėvai sugebėjo vaikui įskiepyti, kad šeima yra didžiausia vertybė. Juk yra sakoma, vaikai – šeimos atspindys. Jei šeimoje neegzistuoja jokios vertybės, tai ko dar galima reikalauti iš to jauno augančio jaunimo. Jei šeimoje egzistuoja harmonija, vieno kito šeimos nario supratimas, tai tas jaunuolis ir ateityje stengsis perduoti ir savo vaikais. Bet jei motina yra palikus savo vaiką, tai tas užaugęs ir tai gali padaryti, nes jis jau tą yra patyręs ir jo supratimu,  tai kad pilnavertė šeima pas jį neegzistuoja kaip vertybė.  Bet yra tokių vaikų kurie svajoja apie savo šeimą kuriuos jie niekada neturėjo. Kaip ir filme:  ,,Muzika, suradusi mus‘‘ – jaunas berniukas niekada neturėjo savo šeimos, bet jis jautė savo tėvus. Po dvylikos metų jis juos rado. Tai jam didžiausia vertybė.
Žmogaus vertybių pasaulį taip pat formuoja aplinka, bendraminčiai bei draugai. Nuo pasirinktų draugų ir jų įtakos labai daug kas priklauso. Kokius draugus pasirinksi ir kur jie tave nusitems? Gerai jei draugai yra geri: mokosi, lanko būrelius. Kaip yra pasakius Walter Winchell ,, Tikras draugas – tas, kuris ateina, kai visi kiti išeina‘‘. Va tokie ir turėtų būti jauno žmogaus draugai. Bet jei atsiranda  tokie draigai kuriems rūpi tik kaip susiorganizuoti išgerti, parūkyti, o paskui ir narkotiku net pabandyti, tai tokie draugai ir jų aplinka jauną žmogų nusitems į bedugnę. F. Nyčė rašė ,,Jeigu ilgai žiūrėsi į bedugnę, tai bedugnė ima žiūrėti į tave". Iš to liūno išbristi yra labai sunku.
Kitas jaunimas kaip vertybė laiko – pinigus. Jiems patinka pasipuikuoti prieš draugus brangiu telefonu, brangiais rūbais, gera mašina.  Bet juk materialūs dalykai neatstoja nei šeimos, nei gerų draugų. Juk yra sakoma ; kad ne piniguose yra laimė.
            Jauno  žmogaus vertybės keičiasi su amžiumi. Kiekvienas žmogus gali pats suformuoti savo vertybes. Imti iš gyvenimo tai kas jam yra reikalinga, bet tik reikia žinoti kad pasirinktos mūsų vertybės neįskaudins mūsų aplinkinių žmonių. Juk kiekvienas gali klysti, bet reikia sugebėti ir atrasti tas geras vertybes. Kaip minėjo Aristotelis - ,,Vertingumą gali padidinti tik toks dalykas, kuris pats yra vertingas’’.

1 komentaras: